U trendu

Bajden potpisao zakon o 1.900 milijardi dolara pomoći

Predsednik SAD, Džozef Bajden, večeras je potpisao zakon o podeli 1.900 milijardi dolara pomoći, koji će, kako je rekao, omogućiti da se pobedi korona virus i povrati ekonomija.

Po tom zakonu, većina odraslih Amerikanaca će ove godine dobiti direktnu pomoć do iznosa od 1.400 dolara, a isplaćivanje pomoći za nezaposlene od 300 dolara nedeljno biće produženo do početka septembra.

Zakon predvidja stotine milijardi dolara za vakcine protiv korona virusa i lečenje zaraženih, kao i pomoć za škole, za lokalne i vlasti saveznih država, i za teško pogodjene industrije, od avionskog saobraćaja do koncertnih dvorana.

Predstavnički dom Kongresa SAD je u sredu uveče izglasao taj zakon, ali uz oštru podelu izmedju dve velike partije: za zakon je glasalo 220 poslania, a protiv 211. Četiri dana ranije taj zakon je izglasan i u Senatu, ali bez ijednog republikanskog glasa.

Izglasavanje tog zakona je pobeda za Bajdena i njegovu Demokratsku stranku pošto će vlada dobiti znatnu veću moć u borbi protiv zdravstvene i ekonomske krize koje teško pogadjaju zemlju.

„Ovaj istorijski zakon je o ponovnoj izgradnji kičme ove zemlje“, rekao je večeras Bajden.

Predsednik će večeras, po američkom vremenu, održati svoj prvi veliki govor naciji od stupanja na dužnost, o prvoj godišnjici proglašenja pandemije korona virusa tokom koje je umrlo 529.000 Amerikanaca.

„Govoriću o onome što nas čeka. Pokrenuću narednu fazu odgovora na kovid i objasniti šta će vlada uraditi, a šta ćemo tražiti od američkog naroda“, najavio je Bajden.

Očekuje se da će Amerikance koji su sve nezadovoljniji protivepidemijskim merama, upozoriti da se ne vraćaju prerano predjašnjem načinu života.

Bajden je više puta pozivao gradjane da i dalje koriste maske, da održavaju „socijalnu distancu“ i higijenu, a od gradova i saveznih država tražio da ne ublažavaju ograničenja okupljanja, iako se u mnogim mestima ukidaju restrikcije.

Govoreći godinu dana od dana kada je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju, Bajden će izraziti žaljenje za umrlima, a pozdraviti ubrzavanje tempa vakcinacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.