U trendu

Bajden u čestitki Osmani: Normalizacija odnosa sa Srbijom od suštinskog značaja za Kosovo

Američki predsednk Džozef Bajden naveo je u čestitki novoj kosovskoj predsednici Vjosi Osmani da će SAD nastaviti da podržavaju napore na obezbedjivanju trajnog mira kroz produktivni dijalog Kosova i Srbije, i sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa u čijem središtu treba da bude uzajamno priznanje.

„Normalizacija odnosa sa Srbijom je od suštinskog značaja za ostvarenje potencijala Kosova i njegovu punu integraciju u evroatlantske institucije. Znam da će postizanje tog cilja zahtevati fleksibilnost i teške kompromise, i SAD će biti vaš partner na svakom koraku“, naveo je Bajden u čestitki, objavljenoj na Tviter nalogu Vjose Osmani.

Bajden je naveo da se „raduje saradnji“ sa Osmani „na zajedničkim prioritetima za Kosovo“, uključujući jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije, zaštitu prava etničkih i verskih manjina, oporavak od pandemije korona virusa, jačanje ekonomskog razvoja i obezbedjivanje održive enegetske budućnosti.

„Naše zemlje neguju dugo partnerstvo zasnovano na zajedničkim vrednostima. I, kao što znate, porodica Bajden je lično povezana sa vašom zemljom. Moj sin Bo je voleo vreme koje je proveo na Kosovu radeći na učvršćivanju mira i vladavine prava i ja ću uvek negovati uspomenu na trenutak iz 2016. godine kada se cela moja porodica okupila povodom nazivanja autoputa (na Kosovu) po njemu“, dodao je Bajden.

On je u čestitki odgovorio i na pismo Vjose Osmani sa molbom da SAD pomognu Kosovu u nabavci vakcina protiv korona virusa.

„Kako povećavamo količine vakcina u SAD, istražujemo mogućnosti da partnerima podelimo koliko možemo. Moj tim će ostati u kontaktu sa vama tokom razvoja tih napora“, naveo je američki predsednik.

Osmani, koja je za predsednicu Kosova izabrana 4. aprila, napisala je u poruci u kojoj je objavila čestitku, da je Bajden „drag prijatelj i dugogodišnji saveznik koji je bio posvećen radu na obezbedjivanju napretka za Kosovo“.

„Radujemo se bliskoj saradnji sa Bajdenovom administracijom na izgradnji prosperitetnijeg Kosova“, dodala je Osmani.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.