Bajontek pokrenuo proizvodnju vakcina u Marburgu

BERLIN – Nova fabrika farmaceutske kompanije Bajontek za proizvodnju vakcina protiv korona virusa počela je rad u Marburgu u nemačkoj pokrajini Hešen.

Za početak, tamo će se proizvoditi informacini molekul iRNK (mRNK), čija je jedna serija dovoljna za proizvodnju osam miliona doza vakcine, saopštila je kompanija.

U prvoj polovini 2021, kompanija Bajontek i njen američki partner Fajzer proizvešće 250 miliona doza vakcine u Marburgu. Očekuje se da će prve vakcine proizvedene na lokaciji Marburg biti isporučene početkom aprila, navodi kompanija.
Bajontek je pre nekoliko dana dobio odobrenje za proizvodnju iRNK, prenosi Dojče vele.

Da bi se omogućila proizvodnja kompletne vakcine, Evropska agencija za lekove (EMA) mora još da odobri proizvodne procese novih sistema, objasnili su iz Bajonteka i dodali da će za to neophodne podatke dostaviti u februaru i martu.

Prema Bajonteku, kada stigne odobrenje EMA, prve serije gotove vakcine bicHe isporučene partnerima radi sterilnog punjenja.

Potom bi distribucija u centre za vakcinaciju trebalo da se odvija u skladu s dogovorenim sporazumima sa Vladama.

Čim novo postrojenje bude potpuno operativno, biće jedno od najvećih postrojenja za proizvodnju iRNK u Evropi s godišnjim kapacitetom do 750 miliona doza, saopšteno je iz Bajonteka.

Osim toga, kapacitet proizvodnje vakcine protiv kovida 19 za 2021. znatno je povećan pa se može očekivati do dve milijarde doza, navodi kompanija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.