Balkanski barometar: Rast podrške evrointegracijama u regionu, pad poverenja u institucije

Članstvo u Evropskoj uniji podržava 59 odsto gradjana Zapadnog Balkana, više nego prethodnih godina, a nezaposlenost je i dalje najveći problem za veliki broj ispitanika, pokazuju danas predstavljeni rezultati istraživanja Balkanski barometar koje sprovodi Savet za regionalnu saradnju (RCC).

Predstavljajući rezultate na onlajn konferenciji, generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu rekla je da je pozitivan odnos gradjana regiona prema članstvu u EU viši 20 odsto u odnosu na 2015. godinu, kada je sprovedeno prvo izdanje istraživanja Balkanski barometar.

Balkanski barometar je godišnje istraživanje javnog mnjenja koje sprovodi RCC, sakupljajući i analizirajući podatke od gradjana i kompanija Zapadnog Balkana, o tematskim oblastima kao što su zaposlenost, trgovina, investicije, korupcija i druge.

Bregu je kazala da 45 odsto gradjana kao najveći problem vidi nezaposlenost i da je zabeležen zantan pad poverenja u institucije.

Istraživanje je pokazalo da 71 odsto gradjana misli da se njihove vlade ne bore uspešno protiv korupcije, dok je 2018. godine takav stav imalo 61 odsto ispitanih, navela je Bregu.

Na pitanje koga smatraju najkorumpiranijim, 83 odsto gradjana regiona navelo je političke stranke, 80 odsto pravosudje, 79 odsto carinu, 76 odsto zdravstvene radnike, a 76 odsto parlamente, dodala je Bregu.

„Odlazak kvalifikovane radne snage postao je glavna briga naših gradjana, taj je procenat sa nula odsto 2015. godine skočio na sadašnjih 20 odsto. Zapanjujućih 71 odsto mladih sa Zapadnog Balkana razmišlja o odlasku u inostranstvo radi posla“, rekla je generalna sekretarka RCC.

Velika većina gradjana, 77 odsto, smatra da regionalna saradnja doprinosi poboljšanju političke, ekonomske i bezbednosne situacije, dok 65 odsto veruje da je ono što spaja gradjane Zapadnog Balkana važnije od onog što ih razdvaja, kazala je Bregu.

Poseban deo istraživanja, koji se odnosi na uticaj pandemije korona virusa, pokazao je da 72 odsto gradjana Zapadnog Balkana smatra tu epidemiju velikom pretnjom po ekonomiju, navela je Bregu.

„Brzo širenje korona virusa bilo je za sve nas sumoran podsetnik na to da nesreće ignorišu granice i da je saradnja možda jedino što održava obećanje da smo zajedno jači“, rekla je Bregu.

Ona je kazala da je 68 odsto gradjana veoma zabrinuto za svoje ili za radno mesto člana porodice, dok je svega jedna trećina zadovoljna merama koje vlade sprovode u cilju očuvanja radnih mesta.

Obim poslovanja zbog izbijanja pandemije smanjilo je 60 odsto ispitanih privrednika, dok je 21 odsto ili privremeno ili u potpunosti prekinulo svoje poslovanje. Otkaze radnicima uručilo je pet odsto privrednika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.