Banka Engleske smanjila referentu kamatu na 0,25 odsto

LONDON – Banka Engleske (BoE) neočekivano je danas smanjila referentnu kamatnu stopu za pola procentnog poena na 0,25 odsto, kako bi podržala britansku privredu u borbi protiv poremećaja izazvanih epidemijom koronavirusa.

Ovo je prvi put da je BoE srezala referentu kamatu od finansijske krize 2008. godine, čime je ona vraćena na najniži nivo zabeležen posle referenduma o Bregzitu 2016, javlja Rojters.

Funta je neposredno nakon objave vesti o smanjenju ključne kamate oslabila prema dolaru za jedan cent nakon čega se stabilizovala na nivou od oko 1,2890 dolara.

Britanska centralna banka je takođe odlučila da poslovne banke mogu da koriste deo svojih kapitalnih rezervi za održanje kreditne aktivnosti tokom epidemije koronavirusa, ali da ta sredstva ne smeju da koriste za povećanje dividendi ili isplatu bonusa.

Komitet za finansijsku politiku BoE saopštio je da smanjuje stopu za takozvani kontraciklični sloj kapitala (ČuB) na nula odsto, preinačivši svoju prošlogodišnju odluku o podizanju te stope 1,0 na 2,0 procenta do kraja 2020. godine.

Ovom odlukom će biti podržano do 190 milijardi funti bankarskog kreditiranja preduzeća, što je jednako 13-ostrukom iznosu neto bankarskih kredita preduzećima u 2019. godinu, saopštila je BoE.

Komitet za finansijsku politiku procenjuje da će nulta stopa zaštitnog sloja kapitala biti zadržana najmanje 12 meseci, tako da bilo kakvo njeno naredno povećanje ne bi trebalo da stupi na snagu pre marta 2022. godine.

Kontraciklični zaštitni sloj kapitala uvodi se radi ublažavanja finansijske procikličnosti, prema definiciji objavljenoj na veb sajtu Narone banke Srbije. Primenom ovog instrumenta, kako se objašnjava, stvara se dodatni sloj osnovnog akcijskog kapitala tokom perioda izraženog kreditnog rasta, čime se povećava otpornost bankarskog sektora i smanjuje mogućnost nastanka finansijske krize.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.