U trendu

BDP Čilea porastao 17,2% u trećem kvartalu međugodišnjeg nivoa

SANTJAGO – Čileanska ekonomija je ostvarila rast od 17,2 odsto u trećem kvartalu 2021. na godišnjem nivou, zahvaljujući ubrzanju kampanje vakcinacija protiv korona virusa, niskoj uporednoj bazi iz prethodne godine i državnoj potrošnji koja je poduprla privrednu aktivnost, saopštila je danas centralna banka.

Bruto domaći proizvod Čilea je u tromesečju jul-septembar porastao za 4,9 odsto u odnosu na prethodni kvartal, navodi se u saopštenju centralne banke, prenosi Rojters.

Sporno povlačenja sredstava penzione štednje takođe je doprinelo upumpavanju više novca u privredu i povećanju privatne potrošnje.

U Čileu, najvećem svetskom proizvođaču bakra, održavaju se predsednički izbori u nedelju, u atmosferi najveće polarizacije društva u poslednjih nekoliko decenija, pri čemu je na ispitu tržišno orijentisan ekonomski model zemlje zbog rastućeg gneva usled socijalnih nejednakosti.

Predsednik Sebastijan Pinjera izjavio je prošle nedelje da se ove godine očekuje rast BDP-a od preko 11 odsto zbog brzog oporavka od pandemije korona virusa, što je iznad prethodne vladine prognoze, ali u skladu sa prognozom centralne banke.

EkonomskI rast podržavaju visoke cene bakra, ali i državna pomoć domaćinstvima i delimično povlačenje penzione štednje koje je odobreno radi ublažavanja krize.

Čile je, poput drugih zemalja Latinske Amerike, povećao ove godine kamatne stope zbog strahivanja od mogućeg pregrejavanja ekonomije i rasta inflacije, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.