Beč, Insbruk i Medling „narandžasti“ na korona semaforu

BEČ – Komisija koja se bavi procenom opasnosti od zaraze korona virusa u opštinama širom Austrije odlučila je da za sedam gradova I opština odredi „narandžasto“, a za još 34 opštine „žuto“ svetlo na novom „korona semaforu“.

„Narandžasto“ svetlo znači da postoji povećana opasnost o zaraze, a ona je proglašena za Beč, Insbruk, Medling, Nojkirhen, Kufštajn, Dornbirn I Bludenc.

„Žuto“ svetlo na korona semaforu „upaljeno“ je za 34 daljih opština I gradova – u pokrajini Gornjoj Austriji su sve izuzev tri opštine – Šerding, Rid I Braunau – žute, u Donjoj Austriji jadanaest opština, među kojima I glavni grad Sankt Pelten, u Štajerskoj je Grac sa okolinom žut, u Turlu Švac, Landek I okolina Insbruka, a u Forarlbergu Bregenc I Feldkirh.

Pokrajine Salcburg, Koruška I Burgenland su potpuno“ zelene“.

Iako je korona semafor „skočio “ na narandžasto za više gradova i opština to će biti samo simbolično, jer dalja pooštrenja mera nisu predviđena.

U ponedeljak počele su sa primenom nedavno usvojene pooštrene mere, koje su donete na osnovu dramatičnog razvoja epidemiološke situacije u Austriji.

Radi se pre svega o preporukama koje je nadležna komisija izrekla, kao što je intenziviranje zaštite staračkih domova, bolnica, povećanje broja testova u nezi, zdravstvu i obrazovanju, kao i uspostavljanje preventivnih mera, te i ograničenje broja ljudi na manifestacijama.

Očekuje se da će narednih dana biti razmotreni detalji mera, kada je reč o većim proslavama.

Skok sa žutog na narandžasto svetlo na korona semaforu previđalo je i mnoge dalje mere, kao što je ograničenje broja osoba na manifestacijama sa određenim mestima za sedenje u zatvorenom na maksimalno 250, te bi značilo i povratak viših razreda na učenje od škole.

Međutim trenutno semafor ima samo zadatak da poveća svest građana na veću pogođenost njihovog regiona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.