U trendu

Bečić kritikuje vladin paket mera, „građani gubitnici“

PODGORICA – Predsednik opozicionih Demokrata Alaksa Bečić kritikovao je danas drugi paket ekonomskih mera crnogorske vlade za saniranje posledica korona virusa i pozvao predstavnike vlasti da saopšte formulu kako porodice sa minimalnim iznosima koji su im opredeljeni da plate skupu struju I druge obaveze.

Bečić je primetio da nove mere vlade samo potvrđuju da Crna Gora nema “ekonomskih respiratora” i da su najveći gubitnici epidemije korona virusa građani i mala i srednja preduzeća.

Demokrate su predlagale da zaposleni u zatvorenim i ugroženim delatnostima dobiju njihove stvarne zarade, a svako domaćinstvo u zavisnosti od broja članova hitnu jednokratnu pomoć.

„Vlada je odbijanjem predloga Demokrata pokazala da su joj ugroženi građani i preduzeća poslednja rupa na svirali i da u Crnoj Gori sredstava nikada nema kada treba da se spašavaju građani“, naveo je Bečić u saopštenju dostavljenm medijima.

Predlagali su i da Elektroprivreda drastično smanji cenu struje u mesecima krize, Investiciono razvojni fond (IRF) poboljša uslove i istinski omogući kreditne linije za likvidnost, a banke da ne obračunavaju dodatne kamate korisnicima moratorijuma na kredite.

A vlada se, kaže Bečić, opredelila da se zaposlenima u zatvorenim i ugroženim delatnostima za april i maj obezbede plate od 222 evra, odnosno 111 evra, a onima koji zbog čuvanja dece, karantina i samoizolacije moraju biti kd kuće po 155 evra.

„Pozivam vas da saopštite građanima formulu kako da od tih iznosa plate najskuplju struju, stanarinu, komunalije i obezbede druge osnovne životne potrebe za sebe i decu, odnosno porodicu“, kazao je Bečić.

Zapitao je šta će biti sa onima koji, ne svojom voljom, rade „na crno“ I istakao da bi sve bilo lakše da Crna Gora nije toliko zadužena, da ima proizvodnju i rezerve, da nije toliko uvozno zavisna, kao i da nema toliko povlašćenih i privilegovanih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar