U trendu

„Bečka stolica“ na kraju festivala u Vrnjačkoj Banji

VRNJAČKA BANJA – U amfiteatru „Danilo Bata Stojković“ u Vrnjačkoj Banji sinoć je, pred oko 500 gledalaca, predstavom „Bečka stolica“ zatvoren treći internacionalni festival pozorišta.

Pet festivalskih dana obeležio je bogat pozorišni repertoar, a nagradu Promenada za najbolju predstavu festivala dobila je „Saligia“ Ludum Ludum Teatra.

Kako su saopštili organizatori, festival je najbolji dokaz da za kulturom postoji potreba, ali i osigurano mesto u životu ljudi, jer se za predstave tražila karta više, a kroz kapije amfiteatra ove godine je prošlo gotovo dve hiljade ljudi.

Organizatori su se potrudili da uprkos odigravanju na otvorenom poštuju sve mere prevencije i ograniče dozvoljeni broj gledalaca.

Prisećajući se prošlogodišnjeg festivala, koji je usled tada aktuelnih mera i situacije sa pandemijom korona virusa održan onlajn, i publika i pozorišni stvaraoci jednoglasno su složni u stavu da je zamena za pravi pozorišni doživljaj u digitalnom formatu moguća samo privremeno, onda kada je to jedini način, a da je suština u fizičkom susretu glumaca i publike.

Uoči početka predstave „Kerovi“, Srđanu Timarovu je uručena Promenada kojom je nagrađen na prošlogodišnjem festivalu.

Tom prilikom, on je istakao da je banjski amfiteatar dostojan tek nekolicine svetskih i antičkih amfiteatara, te da se u njemu pozorište lepo „prima“, što je publika i potvrdila nakon dobrog pozorišnog čina koji su Timarov i Aleksandar Srećković Kubura priredili svojom predstavom.

Nagradu Promenada za lični doprinos kulturi i umetnosti dobila je Milena Božović Manić, novinarka i urednica Radio Beograda, za svoj višedecenijski trud da kultura ostane u žiži medija, čak i u doba senzacionalizma.

Prilikom uručenja statuete, dobitnica je ovu nagradu podelila sa svim svojim kolegama iz medija koje se, poput nje, svesrdno zalažu za kulturu.

Kulturni centar Vrnjačka Banja je institucija koja je ove godine nagrađena Promenadom, a koja je uprkos svim izazovima u godini nakon pandemije pronašla način da potpomogne održavanje ovog festivala i njegov kontinuitet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.