Belgija danas o novim merama, ali i ”scenariju eskalacije”

BRISEL, 18. decembra ( Tanjug) – U svetlu ponovnog rasta broja inficiranih u Belgiji, nacionalne vlasti će na današnjem sastanku razmotriti uvođenje strožih mera zaključavanja zemlje tokom predstojećih praznika.

Već par dana, a dve nedelje nakon delimičnog popuštanja mera i otvranja prodavnica u zemlji, broj novoinficiranih korona virusom u Belgiji u stalnom je porastu.

U poslednja 24 sata u Belgiji je prijavljeno 3146 novozaraženih, a u pojednim delovima zemlje procenat obolelih je skočio za 20 procenata.

Broj prijema u bolnice i smrtnih ishoda i dalje je u padu, ali se i taj napredak polako zaustavlja, upozravaju zdravstveni radnici.

Zdravstveni deo belgijskog kriznog štaba je pred današnji sastanak od nacionalnih vlasti zatražio da frzerski saloni, saloni lepote i spa centri i dalje ostanu zatvoreni, da se policijski čas standardizuje u celoj zemlji, bez popušatnja za Božić i Novu Godinu, a da maske budu obavezne na svakom radnom mestu koje nije moguće obavljati od kuće.

Istovremneno, preporučuje se i tzv ”scenario eskalcije” koji predviđa ponovno zatvaranje svih prodavnica i produžetak neradnih dana za praznike, a školiskih raspusta do 31. januara.

Belgijske vlasti, bez premijera Aleksandra de Kroa, koji se nalazi u samoizolaciji nakon susreta sa francuskim predsednikom Makroom testiranim pozitivno na korona virus, trebalo bi oko 19 časova da objave odluke o postojećim i eventualniom novim merama u zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.