U trendu

Belgija se nadala drugacijem Bozicu, nove mere zbog Omikrona

BRISEL – Belgija je danas, tri dana pre katoličkog Božića, donela nove restriktivne mere kako bi usporila širenje korona virusa, posebno Omikron soja.

Od nedelje 26. decembra biće zabranjene sve aktivnosti u zatvorenom prostoru do 200 ljudi kao što su bioskopi, pozorišta i koncertne sale.

Biće zabranjeni svi događaji na otvorenom, uključujući božićne pijace i zimska sela, kulturne i druge predstave i kongrese koji se održavaju u šatorima.

Kupovina će biti dozvoljena samo u paru, a prodavnice mogu istovremeno da dozvole samo jednog kupca na 10 kvadratnih metara.

Profesionalne i amaterske sportske utakmice više neće biti otvorene za javnost, kako u zatvorenom tako i na otvorenom.

Istovremeno, ostaje da važi i obaveza rada od kuće četiri dana u nedelji.

Premijer Belgije Aleksander de Kro napominje da razume da su ovakve mere ”bolne za sve” i da su se svi ”nadali drugačijem Božicu”.

On je Belgijance pozvao na solidarnost, oprez i prvenstveno vakcinaciju buster dozama.

”Ono što već znamo o varijanti Omikron nije dobra vest. Stručnjaci procenjuju da će ova varijanta vrlo brzo postati dominantna i kod nas. Jedno je sigurno, moramo da budemo oprezniji nego ikada ranije”, poručio je De Kro.

Premijer Belgije je na konfrenciji za medije povodom usvajanja novih restriktivnih mera u zemlji zaključio da se 2021. godina završava ”teže nego što se to očekivalo”, ali je izneo uverenje da će se ”i to prebroditi”.

”Želim vam prijatne praznike, ali molim vas da ih proslavite na bezbedan način”, poručio je belgijski premijer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar