U trendu

Beograđanin iz Kenije: Kad 50 miliona ljudi poštuje mere

NAJROBI – Vlada Kenije uvela je nepohodne preventivne mere kako bi sprečila širenje epidemije korona virusa, kao što su zabranja kretanja od 19 časova do 6 ujutru, ukinut je gradski i međugradski prevoz i zatvoreni tržni centri, kaže za Tanjug Stefan Topalović, Beograđanin koji nekoliko godina živi sa porodicom u Najrobiju.

Zvaničan broj obolelih u Keniji je 158, preminulo je 16 osoba, a izlečene četiri, ali su primenjene veoma restriktivne mere, kako bi se širenje korona virusa držalo pod kontrolom.

Građani su, ističe Stefan, vrlo disciplinovani, iako su svi, bez izuzetka, uplašeni za zdavlje i život, svoj i svojih bližnjih.

„Mislim da je veoma impresivno videti da skoro svi ljudi, u zemlji koja ima više od 50 miliona stanovnika, poštuju sva pravila koja imaju za cilj da obolelih bude što manje,“ kaže sagovornik Tanjuga.

“Banke su obezbedile protok novca onlajn i na bankomatima. Apoteke, prodavnice i pekare rade punim kapacitetima. Za sada nema nestašica namirnica i deluje kao da će biti dovoljno svega što nam je potrebno,” kaže Stefan.

„Ovde je situacija relativno dobra, s obrzirom na okolnosti,“ objašnjava Stefan.

Stefanova supruga Andrea, koja je u drugom stanju, zatekla se u Beogradu.

“Trebalo je da dođem u maju, pa da se zajedno vratimo u Najrobi, ali su naši planovi, za sada, odloženi. Žao mi je samo što nisam uz nju sada kada sam joj najpotrebniji” kaže Stefan i dodaje da se nada će će se sve okončati što pre, a do tada:

“Čuvamo se koliko je to u našoj moći i nadamo se najboljem”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar