U trendu

Berlin: Nece biti produzenja epidemijske situacije

BERLIN – Nemački parlament neće produžiti „epidemijsku situaciju nacionalnog obima“ kada istekne sledećeg meseca, ali će zadržati određene mere za suzbijanje širenja korona virusa, saopštili su danas nemački poslanici iz takozvane „semafor“ koalicije koju čine Socijaldemokratska partija Nemačke, Zeleni i Slobodarska stranka.

Pomenute stranke, koje će formirati buduću vladu Nemačke, najavile su na konferenciji za novinare da, iako je u poslednje vreme ponovo u porastu zaražavanje korona virusom, ne vide potrebu da se produžava epidemijska situacija koja je prvi put proglašena u martu 2020. i koja je više puta produžavana od tada, prenosi agencija AP.

Situacija se, prema njihovim rečima, promenila iz temelja zbog činjenice da je oko dve trećine stanovništva vakcinisano protiv virusa, a takođe su najavili izmenu zakona o zaštiti od epidemija.

„Više neće biti zatvaranja škola, lokdauna ili policijskog časa“, rekao je Dirk Vize, zamenik šefa parlamentarne grupe Socijaldemokrata.

On je dodao da se sa pandemijom i dalje treba odgovorno nositi, ali da je potrebno ponovo ublažiti ograničenja građanskih prava.

Uprkos isteku „epidemiološke situacije“ 25. novembra, neke mere poput obaveznog nošenja maski na javnim mestima, ograničenja vezano za ulazak samo vakcinisanih na određena mesta, kao i finansijska podrška radnicima koji su teško pogođeni pandemijom, trajaće do marta.

Pored toga, pojedine savezne države i dalje mogu odlučiti da ponovo uvedu strože mere ako je potrebno.

U Nemačkoj su prošlog meseca održani nacionalni izbori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar