Beroš: Hrvatska se dogovorila s Rusijom oko nabavke vakcine

ZAGREB – Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš potvrdio je sinoć da se Hrvatska dogovorila s Rusijom oko nabavke vakcine protiv korona virusa.

On je rekao i da je sada na medicinskoj struci da nađe pravi put interventnog uvoza ruske vakcine u Hrvatsku i dodao da ima rezervu prema načinu uvoza na koji je to učinila Mađarska, jer, kako je naglasio, ne zna da li je taj način dovoljno siguran, navodi agencija Hina.

Mađarska je pribegla privremenoj upotrebi neodobrene vakcine, što znači da postoji mogućnost razvoja određenih nuspojava, rekao je Beroš u Dnevniku Nove TV i naglasio da je za rusko cepivo sve više dokaza da je delotvorno, ali da bi trebalo pričekati dokaze da je i bezbedno.

Optimalno bi bilo da glavna regulatorna agencija EMA (Evropska agencija za lekove) odobri tu vakcinu, jer ona ima veoma visoke kriterijume.

Beroš je rekao da hrvatska agencija (HALMED) može u saradnji s evropskom agencijom da proceni vakcinu za dva do tri dana, i u slučaju da sve bude u redu, ruska vakcina bi moglo da stigne u Hrvatsku vrlo brzo, za pola dana.

Ministar Beroš je istakao da Hrvatske očekuje veće količine vakcina iz drugih izvora i da će se vakcinacija građana, koja prema ranije najavljivanim planovima kasni, u Hrvatskoj ubrzati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.