U trendu

Beroš: KB Dubrava će brzo moći da prima teže obolele

ZAGREB, 16. mart 2020. (Tanjug – Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš izjavio je danas da pacijenti u KB-u Dubrava nemaju simptome koronavirusa i nisu pozitivni, a da će bolnica vrlo brzo biti spremna da postane primarni respiratorni centar, gđe će se primati pacijenti s težim oblicima zaraze korona virusom.

„Nije me strah. Naučili smo se na takav rizik, nije reč o teškoj bolesti, bitno je samo da KB Dubrava počne da funkcioniše na predviđeni način“, rekao je Beroš nakon obilaska bolnice, prenosi Hina.

Beroš je istakao da su preduzete sve mere predostrožnosti u bolnici u kojoj su otkrivena prva dva lekara zaražena korona virusom.

„Epidemiološke službe rade procene koji pacijenti mogu biti premešteni, a koje ćemo zadržati u KB-u Dubrava“, rekao je Beroš o prebacivanju dela pacijenata u KBC Zagreb i KBC Sestre milosrdnice, dodavši da će neki biti prebačeni i na jednu drugu lokaciju, koja je predviđena za smještaj takvih bolesnika.

On nije hteo da otkrije o kojoj se bolnici je reč, već je napomenuo da nova lokacija nije predviđena za primarni već za tercijarni tretman bolesnika, odnosno, da će poslužiti za prihvat bolesnika koji boluju od drugih bolesti, a nisu pozitivni niti imaju simptome korona infekcije.

U KBC Zagreb već su prebačeni pacijenti koji nisu bili u potencijalnom kontaktu s bolesnim liječnicima u KB-u Dubrava, dodao je ministar zdravlja Hrvatske.

Na pitanje kada bi KB Dubrava mogla biti spremna da profunkcioniše kao centar za respiratorne bolesnike, on je odgovorio da će to biti vrlo brzo i da se govori o satima, odnosno danima.

„Raspored zbrinjavanja novih pacijenata već je napravljen, smisao ovakvih centara je da rasteretimo druge zdravstvene ustanove i omogućimo da one pružaju nesmetanu zdravstvenu brigu bolesnicima koji nisu pod sumnjom na korona infekciju“, rekao je Beroš.

On je pohvalio aktivnosti privatnog zdravstvenog sektora, jer su su se svi stavili na raspolaganje javnom zdravstvenom sistemu u borbi protiv epidemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar