U trendu

Beroš: Očekujemo narednih sedmica veće zaražavanje starijih

ZAGREB – Samo u poslednja četiri dana Hrvatska ima gotovo hiljadu zaraženih korona virusom, tačnije 938, a ministar zdravlja Vili Beroš kaže da se narednih sedmica može očekivati veće zaražavanje starijih ljudi.

Beroš kaže da su ovih dana brojevi nešto veći i da je reč o mlađim pacijentima.

„Dolazi jesen i moramo biti epidemiološki spremni za nju“, kaže ministar za Dnevnik Nove TV, i dodaje kako se mladi vraćaju kućama sa letovanja i moraju biti svesni da mogu da zaraze svoje starije.

„S obzirom na okolnosti, očekujemo u narednim sedmicama porast starijih obolelih“, rekao je Beroš, prenosi N1 Zagreb.

Komentarisao je situaciju u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja prednjači po broju zaraženih, rekavši da ne misli da oni rade nešto pogrešno.

„Svi smo svedoci velikog broja turista koji borave u našem priobalju. Splitsko-dalmatinska županija ima izuzetno velik broj što je s jedne strane dobro, a s druge opterećujuće. Važno je naglasiti društveno odgovorno ponašanje mladih koji sada nakon izlaska u noćne klubove nalaze nove načine zabave“, rekao je Beroš.

On je rekao da mladima treba predočavati rizike i ukazati na potrebu da se ipak još neko vreme čuvaju od ove bolesti.

„Čuli smo da iznajmljuju kuće i brodove za zabave, to nije prihvatljiv oblik ponašanja. Dobro je proveseliti se, zabaviti se, okupati se, ali treba izbegavati neki bliži fizički kontakt pogotovo s ljudima za koje ne znate iz kakve su epidemiološke priče“, rekao je Beroš.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.