Beroš: Prve vakcine idu u staračke domovine

ZAGREB – Prvi kontigent vakcina u kolicini od 9.750 doza u Hrvatskoj se očekuje 26. decembra, rekao je danas ministar zdravlja Vili Beroš i dodao da će imunizacija početi 27., 28. i 29. decembra.

„Značajnije količine vakcina će stići 31. decembr, pa 4. januara i dalje u nedeljnim razmacima kako je i dogovoreno s proizvođačem“, rekao je Beroš gostujući na hrvatskom Radiju.

U pitanju je Fajzerova vakcina i misli da vakcina generalno baca optimističko svetlo na priču o korona virusu.

A da bi vakcina bila efikasna potrebno je, kaže Beroš, postići određenu procepljenost u populaciji koja će onemogućiti dalje širenje virusa.

„Od izuzetne važnosti je da to ljudi shvate i da to rade i zbog sebe i zbog drugih“, rekao je ministar.

Prve doze će, kaže, biti raspoređene po župaijama proporcijalno velični a prioritet će biti domovi za stare, kao najugroženiji, a zatim zdravstveni radnici i onda redom svi drugi.

Beroš očekuje da će vakcinacija građana početi početkom proleća, ali ne isključuje i mogućnost iznenađenja, ako, kako kaže, dođu i vakcine drugih proizvođača.

„Dogovoreno je milion doza Pfajzerović, milijun doza Moderninog, 2.7 milijuna doza AstraZeneca, Johnson&Johnson 900.000 doza i od Purevaxa 300.000 doza negde u 4. kvartalu 2021. godine, ukupno 5.9 milijuna doza što bi u ovom trenutku bilo dovoljno za vakcinisanje odrasle populacije u Hrvatskoj, odnosno postizanje kolektivnog imuniteta“, rekao je Beroš.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.