U trendu

Bez napretka u razgovoru šefova diplomatija o istoku Ukrajine

Ministri spoljnih poslova Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke razgovarali su danas o načinima unapredjenja mirovnog procesa za istok Ukrajine, ali nisu postigli bilo kakav opipljiv napredak.

Telefonski razgovor šefova diplomatija usledio je posle decembarskog samita u Parizu na kojem su se lideri četiri države dogovorili da učine dodatne korake ka okončanju sukoba ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika.

U tom šestogodišnjem sukobu, započetom pošto je Rusija pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim, poginulo je više od 14.000 ljudi.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je posle današnjeg razgovora da su se ministri dogovorili da pregovarači Rusije, Ukrajine i pobunjenika treba što pre da razmotre detalje novog primirja.

Brojni prethodni pokušaji da se uspostavi trajno primirje propali su usled uzajamnih optužbi.

Kuleba je rekao da se založio za pojačavanje napora kako bi bilo osigurano oslobadjanje preostalih zarobljenika.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izrazio je posle razgovora nadu da će biti još razmena zatvorenika, ali je optužio Ukrajinu da odugovlači s izborom novih oblasti za povlačenje vojnika s linije kontakta.

Lavrov je dodao da su ukrajinske vlasti nastavile da izbegavaju direktan dijalog s proruskim separatistima, ocenivši da time podrivaju mirovne napore.

Kuleba je odbacio argumente Lavrova, uz insistiranje da Kijev neće razgovarati sa „ilegalnim formacijama“.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, izabran pre godinu dana, postavio je rešavanje sukoba na istoku zemlje kao glavni prioritet.

Tokom decembarskog samita lideri Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke zakazali su sledeći sastanak za april, u Berlinu, ali je on otkazan zbog pandemije korona virusa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.