BiH dobija 250 miliona evra zajma od Evropske unije

SARAJEVO – Zamenik predsedavajućeg Saveta ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je Memorandum o razumevanju između Evropske unije i BiH, kojim je BiH omogućen zajam za makrofinansijsku pomoć u iznosu od 250 miliona evra.

Ovaj memorandum u ime EU potpisuje evropski komesar za ekonomiju Paolo Gjentiloni, a u ime Centralne banke potpisnik je guverner Senad Softić.

S obzirom na to da se radi o pomoći za više nivoa vlasti, memorandum su potvrdili i podržali ministri finansija oba entiteta i gradonačelnik Distrikta Brčko, preneo je portal Klix.

Ministar Bevanda naglasio je posle potpisivanja memoranduma u petak da je cilj makrofinansijske pomoći EU ublažavanje posledica krize izazvane pandemijom korona virusa i da dolazi uz ostale resurse koje je zemlja dobila od drugih međunarodnih finansijskih institucija kao podršku za ekonomsku stabilnost.

„Sredstva iz ovog zajma biće isplaćena u dve rate, od kojih svaka iznosi do 125 miliona evra, a isplata prve rate očekuje se nakon stupanja na snagu memoranduma i pratećeg sporazuma o kreditnoj liniji koji smo takođe potpisali. Tim sporazumom regulišu se procedure isplate pomoći BiH“, objasnio je ministar Bevanda.

Dodao je da je BiH duže vreme pregovarala o ovom zajmu, jer su morale biti ispoštovane sve unutrašnje procedure, kao i mehanizam koordinacije tokom odlučivanja.

„Najvažnije je da smo uspešno postigli dogovor svih nas unutar BiH te je to prihvatljivo za EU, a nastavak aktivnosti propisan je upravo ovim memorandumom, kao i našim zakonskim procedurama o zaduživanju“, naglasio je Bevanda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.