BiH u novu godinu ušla tiho:Ulice puste,ponegde vatromet

SARAJEVO – Građani Bosne i Hercegovine, s obzirom na pandemiju i zabranu kretanja i okupljanja, 2021. godinu, nisu mogli da dočekaju Novu godinu okupljeni u velikom broju.

Grad Sarajevo nije organiovao ni onlajn doček i vatromet, s obzirom na to da će taj novac uštediti za kupovinu vakcina protiv korona virusa.

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine prošle godine je novogodišnja noć izgledala potpuno drugačije, podseća portal Kliks.

Na trgu koji je ove godine pust i mračan, odvijao se spektakl pred nekoliko desetina hiljada ljudi, a Željko Joksimović je izvodio svoje najpoznatije numere.

Građani su do 23 sata slavili u ugostiteljskim objektima, nakon čega su morali da pođu kućama i ponoć dočekaju u mirnijem ambijentu.

Mnogi su iz svojih domova organizovali „privatne“ vatromete, a petarde su svakako bile neizostavan deo novogodišnje večeri za one najmlađe.

U ponoć su na ulicama Sarajeva bili samo policija, inspekcija i radnici koji su se vraćali s posla.

Mostar je u 2021. godinu takođe ušao tiho i bez javnih okupljanja, međutim, navodi Kliks, sudeći po tome da su sve vikendice, kuće i stanovi iznajmljeni i po značajno višim cenama nego inače, Mostarci su Novu godinu definitivno slavili, sakriveni od organa gonjenja.

Ove godine se mnogo veći broj ljudi odlučio 2020. da isprati u intimnijem okruženju, a svemu je doprinela i zabrana kretanja nakon 23 sata. Sve to ipak nije sprečilo Mostarce da naprave spektakl sa vatrometom.

Ulazak u novu godinu građani u Tuzli su dočekali u svojim domovima, a većina ugostiteljskih objekata bila je zatvorena tokom cele večeri, a ne samo nakon 23 sata.

Za razliku od prethodnih godina, novogodišnja atmosfera u Tuzli skoro pa da se uopšte nije ni osetila, a većina građana ulazak u novo leto obeležila je u najužem krugu porodice.

Trg slobode u Tuzli ranijih godina vrvio je od građana koji su na otvorenom dočekivali Novu godinu, uz bogat zabavni program. Međutim, ulazak u 2021. godinu obeležili su tišina i potpuno pust trg u centru grada uz nekoliko štandova sa hranom i pićem koji su bili otvoreni do 23 sata.

Ova noć protiče pod posebno budnim okom policije koja nadzire provođenje epidemioloških mera, ali i policijskog časa koji je na snazi.

U Zenici su ovu odlazeću 2020. godinu, prošle godine dočekali na otvorenom uz vatromet i Mostar Sevdah Reunion i Reginu, ali ove godine u ponoć ulice su bile prazne.

Nešto ranije, a u večernjim satima su Zeničani izašli u ugostiteljske objekte i družili se sa prijateljima pre početka policijskog časa, međutim zbog prekomernog okupljanja i prevelikog broja gostiju u mnogim ugostiteljskim objektima policija je prekinula zabavu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.