Bivši bankar Goldman Saksa će biti novi predsednik Bi-Bi-Sija

Bivši bankar Goldman Saksa Ričard Šarp izabran je za sledećeg predsednika Bi-Bi-Sija (BBC) saopštila je danas britanska vlada.

Britanski ministar kulture Oliver Dauden potvrdio je u saopštenju da je Ričard Šarp favorit za to mesto pošto su mediji objavili da će uskoro biti nominovan za predsednika tog javnog radija i televizije.

Očekuje se da ga krajica Elizabeta Druga zvanično imenuje narednih dana na osnovu preporuke vlade.

Ričard Šarp, 64, treba u februaru da nasledi Dejvida Klementija. bivšeg viceguvernera Banke Engleske u kontekstu previranja u BBC-iju oko raznih stvari kao što su da li treba da ostane plaćanje pretplate posle 2027. i jake konkurencije platformi koje se plaćaju kao što je Neetfliks.

Britanski mediji navode da je Šarp bio savetnik sadašnjeg premijera Borisa Džonsona kada je on bio gradonačelnik Londona (2008-2016), a dok je bio u Goldman Saksu bio je šef sadašnjem ministru finansija Riši Sunaku, koga je kasnije savetovao oko krize sa korona virusom.

On će blisko saradjivati sa generalnim direktorom Timom Dejvijem koji je preuzeo dužnost u septembru pošto je prethodno bio izvršni direktor BBC Studios, komercijalnog ogranka grupe.

Ministar kulture rekao je da je Ričard Šarp tačno predsednik kakav je potreban BBC-iju da nastavi reforme kompanije.

Ričard Šarp je rekao da je „počastvovan što mu je pružena šansa da vodi BBC u narednom poglavlju njegove istorije“.

BBC sada sprovodi veliki plan smanjenja troškova i zaposlenih, a veliki deo svojih reusrsa dobija od pretplate (154,5 funti, odnosno 178 evra godišnje) koje trenutno plaća 25,8 miliona domaćinstava, što je 3,6 milijardi funti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.