U trendu

Blinken: Kriviti SAD zbog problema na Kubi bila bi teška greška

 Državni sekretar SAD Entoni Blinken ocenio je danas da bi kubanski predsednik Migel Dias-Kanel napravio „tešku trešku“ kada bi okrivio SAD za demonstracije održane na Kubi.

„Bila bi teška greška kubanskog režima da to što se dešava u desetinama gradova na celom ostrvu (Kubi), protumači kao rezultat bilo koje akcije SAD“, rekao je Blinken na pitanja novinara o izjavama kubanskog šefa države.

„Oni jednostavno ostaju gluvi za glas i želju kubanskog naroda naroda koji je duboko umoran od represije koja je suviše dugo trajala“, nastavio je šef američke diplomatije ocenivši da su demonstracije uperene protiv kubanske vlade i njenog „lošeg upravljanja“ pandemijom i privredom.

Kubanski predsednik Migel Dias-Kanel danas je, dan posle velikih demonstracija u svojoj zemlji, optužio američku vladu da vodi politiku „ekonomskog gušenja da bi izazvala socijalne nemire na ostrvu“. 

„Šta oni traže. Da izazovu socijalne nerede, da izazovu nerazumevanja medju Kubancima ali takodje i čuvenu promenu režima“, rekao je kubanski predsednik u govoru koji su prenosili televizija i radio.

Hiljade Kubanaca protestovalo je juče na ulicama Havane i drugih gradova zbog nestašice hrane i visokih cena usred krize korona virusa. To su bile najveće tamošnje antivladine demonstracije u poslednih nekoliko decenija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.