U trendu

Blinken podržao SZO da se istraži poreklo korona virusa

VAŠINGTON – Američki državni sekretar Entoni Blinken susreo se danas sa šefom Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedrosom Gebrejesusom i potvrdio podršku SAD vodećem svetskom zdravstvenom telu da sprovede dodatne studije o poreklu kovida-19, uključujući i odlazak u Kinu.

Ranije ovog meseca, SZO je pozvao sve zemlje da zajednički rade kako bi ispitali i otkrili poreklo korona virusa koji izaziva bolest kovid-19, podseća Rojters.

Kina je odbila planove SZO za dodatne provere laboratorija i pijace (na kojoj se navodno pojavio korona virus) na svojoj teritoriji.

Blinken i Tedros su se susreli u Kuvajtu i razgovarali o planovima za dalju studiju o uzroku pandemije, saopštio je Stejt department.

„On (Blinken) je naglasio da postoji potreba da se sledeća faza uradi pravovremeno, na osnovu dokaza, transparentno, da je vode eksperti koji će biti nezavisni“, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Prvi slučaj kovida-19 prijavljen je u Vuhanu u decembru 2019. godine, a Kina je odbacila teoriju da je virus „pobegao“ iz laboratorije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.