Blinken stupio na dužnost državnog sekretara

VAŠINGTON – Entoni Blinken stupio je danas na dužnost američkog državnog sekretara, prenosi Rojters.

On je obećao da će da popravi odnose sa globalnim partnerima i da pokaže svetu da SAD mogu da imaju ulogu lidera, istovremeno rešavajući problem klimatskih promena, urušavanja demokratije i druga kompleksna pitanja.

Mali broj zaposlenih, ograničen merama protiv korona virusa, pozdravio je Blinkena aplauzom.

Svet nas trenutno pažljivo posmatra, želi da zna da li možemo da izlečimo našu naciju, da li možemo da vodimo snage našim primerom i da li ćemo diplomatskim odnosima sa našim saveznicima i partnerima moći da se suočimo sa velikim izazovima našeg vremena, rekao je Blinkin.

U te izazove on je uvrstio pandemiju korona virusa, klimatske promene, globalnu ekonomiju, pretnje demokratiji, borbu za rasnu jednakost i pravdu i opasnost po bezbednost i globalnu stabilnost koja dolazi od protivnika. Novi državni sekretar nije odgovorio na pitanje novinara koji izazov smatra najprioritetnijim.

Blinken je rekao da Stejt department mora da radi na uspostavljanju ujedinjenog fronta sa saveznicima kako bi pobedili izazove.

Entoni Blinken, diplomata sa dugogodišnjim iskustvom, bio je na funkciji zamenika državnog sekretara za vreme vladavine Baraka Obame.

Bajdenov predlog da bude postavljen na funkciju državnog sekretara potvrdio je juče Senat sa 78 glasova za i 22 glasa protiv.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.