U trendu

Bolest se menja: Pacijenti prijavljuju nove simptome nakon zaraze covidom

Omikron i njegove varijante i podvarijante i dalje su prisutne, a simptomi bolesti se ponovno menjaju.

Osim onih uobičajenih simptoma, lekari su primetili da deo pacijenata sada prijavljuju i nove simptome koji uključuju i proliv, smanjeno izlučivanje urina i bol u grudima.

“Kod covid-pacijenata raste broj akutnog koronarnog sindroma, infarkta miokarda (srčanog udara). Ima pacijenata koji prijavljuju nespecifične simptome poput bolova u grudima, smanjenog izlučivanja urina, proliva, a zatim se ispostavi da su covid pozitivni”, navodi Akšaj Budraja, viši savetnik za respiratornu medicinu u Aakash Healthcare-u.

Osim ovih spomenutih simptoma, lekari su primetili i sledeće simptome kod novih slučajeva covida:

– vrtoglavica

– ekstremna  slabost

– privremeni gubitak mirisa i ukusa

– groznica

– kašalj

– kratkoća daha ili otežano disanje

– umor

– bolovi u mišićima ili telu

– glavobolja

– grlobolja

– curenje ili zapušen nos.

Podvarijanta omikrona BA 2.75 ima veću stopu prenosa. Nedavno je otkrivena u Delhiju. Glavna naučnica Svetske zdravstvene organizacije Sumja Svaminatan rekla je da se čini da je BA.2.75 mutirao na način koji bi mogao da ukazuje na “veliki imunološki beg”, što bi moglo da znači da bi ovom podvarijantom mogle da se zaraze i osobe koje već imaju antitela od prethodne vakcinacije.

Ipak, dobra vest je to što ova varijanta ne izaziva teška oboljenja. Lekari su takođe primetili da trenutno razdoblje oporavka za većinu pacijenata traje oko nedelju dana, piše Times of India.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar