U trendu

Brazil: Istraga o Bolsonarovom upravljanju epidemijom

BRAZILIJA – Brazilski Senat pokrenuo je istragu o načinu na koji se predsednik Žair Bolsonaro odnosio prema epidemiji korona virusa.

Istraga bi mogla da otvori mnoga pitanja, uključujući i mogućnost da se Bolsonaro optuži za kršenje zakona.

Lider većine u Senatu Rodrigo Pačeko izjavio je da bi kongresna istraga o postupanju federalnih vlasti tokom pandemije mogla paralelno da bude vođena sa istragom o raspodeli federalnih sredstava lokalnim samoupravama, prenosi Rojters.

Bolsonaro je kritikovan zbog svog odnosa prema pandemiji virusa, za koga je na početku kazao da je „mali grip“ i od početka ignorisao savete zdravstvenih stručnjaka da maske treba da se nose, a poštuju mere zaključavanja.

Za ranije pokušaje da se pokrene istraga protiv njega, Bolsonaro je okrivio poslanike, međutim Vrhovni sud je prošle nedelje presudio da dovoljan broj senatora podržava istragu i da ona može da e pokrene.

Zbog širenja novog, zaraznijeg i smrtonosnijeg soja korona virusa poznatog kao P1 ili „brazilski soj“, medicinske ustanove u mnogim delovima Brazila su dovedene do „ivice pucanja sistema“.

Samo u toku jučerašnjeg dana u Brazilu je priminulo još 3.808 kovid pacijenata, a od početka pandemije više od 358 hiljada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.