U trendu

Brazilska kompanija proizvela prvu seriju Sputnjika V

RIO DE ŽANEIRO – Brazilska farmaceutska kompanija „Uniao Kimika“ završila je proizvodnju svoje prve serije vakcine protiv korona virusa Sputnjik V sa aktivnim sastojcima i tehnologijom koju je isporučila Rusija, saopštila je danas ta kompanija.

Vakcina će se izvoziti u susedne zemlje Južne Amerike, pošto Brazil još uvek nije odobrio rusko cepivo za domaću upotrebu, navodi Rojters.

Moskovski Institut Gamaleja, koji je razvio vakcinu, saopštio je da je imao kontrolu kvaliteta sastojaka vakcine koji su stavljeni u bočice i pakovani za otpremanje (što je postupak poznat kao punjenje i dorada) u fabrici „Uniao Kimika“ u Guarulosu blizu Sao Paula.

Prva serija od 100.000 doza spakovana je u kutije označene na španskom jeziku, iako Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF) još nije odlučio koje zemlje ih primaju, rekli su rukovodioci.

Odobrenje vakcine od strane brazilskog zdravstvenog regulatora Anvisa odloženo je zbog navodnih problema sa nekim dokumentima.

RDIF je potpisao proizvodne ugovore za Sputnjik V sa 20 proizvodnih lokacija u Indiji, Argentini, Južnoj Koreji, Kini, Italiji, Srbiji, Egiptu, Turskoj, Belorusiji i Kazahstanu.

Do sada je vakcina već proizvedena u Rusiji, Srbiji, Turskoj, Egiptu i Argentini, gde je prvu test seriju 20. aprila proizveo Laboratorios Ričmond, saopštio je RDIF.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.