U trendu

Brent ponovo iznad 50 dolara po barelu

LONDON – Cene nafte porasle su danas podstaknute nadama da će početak distribucije vakcina protiv koronavirusa podići globalnu tražnju za gorivom, ali i vešću o eksploziji naftnog tankera u Saudijskoj Arabiji koja je unela nervozu na tržište.

Fjučersi severnomorske nafte Brent, za isporuku u februaru, porasli su za 60 centi, ili 1,2 posto, na 50,57 dolara po barelu na trgovanju oko podneva po srednjoevropskom vremenu, dok su fjučersi američke WTI nafte ojačali za 54 centa, što je takođe 1,2 procenta, na 47,11 dolara za barel, izveštava Rojters.

Povećanju cena doprinela je i nervoza investitora u vezi sa ponudom na tržištu nakon saopštenja jedne brodske kompanije da je eksplodirao tanker s naftom pogođen s neke spoljne destinacije prilikom istovala u luci DŽeda u Saudijskoj Arabiji.

Oba tipa nafte beleže rast šest nedelja uzastopno, što je njihov najduži oporavak od juna ove godine.

Sjedinjene Države su započele kampanju vakcinacije protiv kovida-19, podgrejavši nade da bi mere ograničenja koje su uvedene zbog pandemije mogle uskoro da se završe, što bi podiglo potražnju u toj zemlji koja je jedan od najvećih svetskih potrošača „crnog zlata“.

Produženje razgovora o Bregzitu između evropskih sila takođe je uticalo na finansijska tržišta, na kojima je dolar potonuo blizu dvoipogodišnjeg minimuma naspram drugih vodećih valuta.

Pored toga, u nedelju su se dogodila dva odvojena požara na naftnim postojenjima koja su takođe izazvala zabrinuntost na tržištu – jedan je izbio na nigerijskom terminalu za izvoz sirove nafte Kua Iboe, a drugi na naftovodu u Iranu, ali su ovi incidenti uglavnom obuzdani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.