Britancima preti nestašica svežih namirnica zbog blokade

LONDON – Britanski konzorcijum maloprodavaca (BRC) upozorio je danas na opasnost od nestašice nekih svežih namirnica u prodavnicama uoči predstojećeg Božića po Gregorijanskom kalendaru, dok se ne raščiste kilometarske kolone kamiona u luci Dover i sabraćaj sa Francuskom ne vrati u normalu.

Kako su naveli iz BRC-a, zalihe svežih namirnica, uglavnom voća i povrća, u trgovinama mogle bi ubrzo da se potroše.

Zbog delimične blokade granice, koju je Francuske uvela u nastojanju da obuzda novi vrlo zarazan soj koronavirusa, hiljade kamiona je zaglavilo u Doveru, glavnoj britanskoj tranzitnoj „kapiji“ ka Evropi, uoči Božića, prenosi Rojters.

Pariz i London su se dogovorili kasno sinoć da se vozačima koji poseduju negativan rezultat na kovic testa omogući ukrcavanje na trajekte za Kale.

Jedan britanski ministar je takođe najavio da će vojska početi da radi korona testiranje vozača, ali da će biti potrebno vreme da se gužva rašcišti.

„Dobra je vest za potrošače da su francuske granice ponovo otvorene, ali je neophodno da kamioni što je brže moguće krenu preko. Dok se kolone ne raščiste i lanci snabdevanja ne vrate u normalu, predviđamo da će biti problema s dostupnošću neke sveže robe“, rekao je Endrju Opi, direktor za prehranu i održivost u BRC.

Ovo udruženje, koje okuplja više od 170 maloprodajnih kompanija, uključujući i i velike supermarkete, još od ponedeljka upozorava, zajedno sa trgovinskim lancima Tesko i Sejnsberi, da će se kupci suočiti sa praznim rafovima u prodavnicama ukoliko se brzo ne obnove transportne veze sa kontinentalnom Evropom.

Glavni proizvodi kojima preti nestašica su zelena salata, karfiol, brokoli, agrumi, maline i jagode.

Veliki trgovinski lanci, suočeni sa rekordnom božićnom potražnjom zbog mera ograničenja u ugostiteljskom i putnom sektoru, strahuju od pojave paničnih kupovina potrošača.

Ističu, međutim, da je ponašanje kupaca do sada uglavnom bilo racionalno, ali je uprkos tome Tesko ponovo uveo ograničenja na kupovinu toalet papira, sredstava za pranje ruku, pirinča i jaja.

Pre toga je već ograničio kupovine za brašno, testenine, vlažne maramice za bebe i antibakterijske vlažne maramice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.