U trendu

Britanija nadmašila dnevni rekord, 183.037 novih infekcija

LONDON – Velika Britanija je danas prijavila 183.037 slučajeva kovida 19, što je novi dnevni rekord, i preko 53.000 slučajeva više u odnosu na prethodnu najveću cifru registrovanu samo dan ranije, pokazali su Vladini podaci.

Porast izazvan visoko prenosivom omikron varijantom virusa, takođe se poklapa sa povećanjem broja hospitalizovanih koji su pozitivno testirani na korona virus, prenosi Rojters.

Uprkos rastućem broju slučajeva, premijer Boris Džonson je saopštio da ove godine neće uvoditi nova ograničenja u Engleskoj, kako bi na taj način zaustavili širenje omikrona, koji sada čini 90 odsto svih infekcija u populaciji, prema zdravstvenim zvaničnicima.

Džonson je rekao da je veliki broj ljudi primio buster doze vakcine protiv kovida 19, i da on sada iznosi više od 33 miliona ili oko 58 odsto stanovništva starijeg od 12 godina, što znači da nema potrebe za novim merama uoči novogodišnjih proslava.

„Uživajte u Novoj godini razumno i oprezno. Imamo slučajeve koji sigurno rastu, imamo mnogo slučajeva novog soja, ali sa druge strane možemo da se uverimo iz podataka o relativno blagim simptomima omikrona“, poručio je britanski premijer.

Podaci, koji uključuju petodnevne brojke za Severnu Irsku, zbog razlika u načinu prijavljivanja tokom božićnih praznika, pokazuju rast infekcija sa prethodnog maksimuma od utorka, koji je iznosio nešto manje od 130.000, a koji je uvećan za 41,4 odsto za poslednjih sedam dana.

Hospitalizacije takođe naglo rastu i prema zvaničnim podacima, u bolnicama u Engleskoj su na današnji dan 10.462 osobe sa kovid-19, što je za 916 više nego prethodnog dana.

Od njih, 771 je na respiratorima, što je broj koji se malo promenio tokom decembra, a Džonson je rekao da su mu neki lekari saopštili da do 90 odsto pacijenata sa kovid 19 na intenzivnoj nezi nije primilo treće doze vakcine.

Takođe, danas je zabeleženo 57 smrtnih slučajeva, u odnosu na 18 u utorak, ali to je znatno ispod brojeva prijavljenih ranije ovog meseca, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar