Britanija najavljuje još 4,3 milijarde evra pomoći firmama

LONDON – Britanski ministar finansija Riši Sunak najaviće dodatnih pet milijardi funti (oko 4,3 milijardi evra) za pomoć preduzećima koja su teško pogođena zaključavanjem u svom budžetskom izveštaju sledeće nedelje, saopštila je britanska Vlada.

Prodavnice, barovi, klubovi, hoteli, restorani, teretane i frizerski saloni bili bi među skoro 700.000 kompanija koje ispunjavaju uslove za nova direktna novčana sredstva u iznosu do 18.000 funti, prenosi Rojters.

„Sada postoji svetlo na kraju tunela i ovih pet milijardi funti dodatnih novčanih bespovratnih sredstava obezbediće da naše glavne ulice mogu sa optimizmom da otvore svoja vrata“, rekao je Sunak.

Lokalne vlasti u Engleskoj takođe će dobiti dodatnih 425 miliona funti za raspodelu grantova preduzećima koja ne ispunjavaju uslove za grantove za ponovno pokretanje, dok će administracije u Škotskoj, Velsu i Severnoj Irskoj dobiti 794 miliona funti dodatnih sredstava.

Vlada je već premašila 280 milijardi funti potrošnje na korona virus i smanjenja poreza, dovevši zaduživanje Britanije na najviši nivo od Drugog svetskog rata, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.