Britanija: Od 15. februara stroža kontrola putnika

LONDON – Britanske vlasti danas su saopštile da će sledeće nedelje uvesti strožu graničnu kontrolu u cilju sprečavanja širenja novih varijanti korona virusa, zahtevajući hotelski karantin za ljude koji dolaze u zemlju i preteći prekršiocima pravila sa do 10 godina zatvora i novčanim kaznama.

Ministar zdravlja Met Henkok rekao je da bi prekršioci pravila, koja stupaju na snagu 15. februara mogli da dospeju u zatvor i da dobiju novčanu kaznu do 10.000 funti, preneo je Rojters.

„Svako ko bude lagao u obrascu za lociranje putnika i pokuša da sakrije da je bio u zemlji koja je na `crvenoj listi` 10 dana pre dolaska ovde, suočiće se sa zatvorskom kaznom do 10 godina“, rekao je Henkok u parlamentu.

Britanski i irski državljani koji su u Englesku stigli iz zemalja sa najvećim rizikom, onih na „crvenoj listi“ poput Južne Afrike, trebalo bi da plate 1.750 funti i da provedu najmanje 10 dana u karantinu u hotelu koji će im biti određen, rekao je Henkok.

Britanska vlada je saopštila da je ugovorila 16 hotela sa 4.600 soba i da će po potrebi obezbediti još mesta za karantin.

Britanske stroge mere mogle bi da ostanu na snazi sve dok vlada ne bude sigurna da vakcine deluju protiv novih varijanti korona virusa, rekao je Henkok.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.