Britanija sprema bolnice, ocekuje se porast zarazenih

LONDON – Nacionalna zdravstvena služba Engleske (NHS) gradi privremene dodatne objekte u bolnicama kako bi proširila kapacitete i pripremila se za mogući porast pacijenata sa kovidom-19, zbog visoko prenosivog omikron soja koji je prouzrokovao novi talas infekcije.

Velika Britanija je u sredu prijavila rekordnih 183.037 novih infekcija korona virusom, 32 odsto više nego prethodnog dana, prenosi AP.

Dok prvi podaci studija sugerišu da je manja verovatnoća da će omikron izazvati ozbiljnije oblike bolesti nego ranije varijante virusa, zdravstveni zvaničnici smatraju da bi sam broj infekcija mogao dovesti do skoka hospitalizacija i smrtnih ishoda.

Kao odgovor, NHS će ove nedelje početi da uspostavlja privremene kovid jedinice u osam bolnica širom Engleske, od kojih svaka ima kapacitet da leči oko 100 pacijenata.

Osoblje priprema planove za neke druge lokacije, poput rekreativnih ili obrazovnih centara koje bi mogle da se preurede u privremene bolnice, kako bi se na taj način obezbedilo oko 4.000 kreveta za kovid pacijente, ako bude bilo potrebe, saopštila je danas NHS.

Broj hospitalizovanih bolesnika u Engleskoj zbog kovida-19 porastao je na 10.462 u sredu, sa 7.366 koliko ih je bilo 24. decembra, pokazuju vladini podaci.

Broj u sredu najveći je još od 1.marta, ali i on je i dalje daleko ispod maksimuma od 34.336 zabeleženih 18. januara, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar