U trendu

Britanija: Vakcinacije dece slabijeg zdravlja od 5-11 godina

LONDON – Velika Britanija je danas saopštila da će decu uzrasta od pet do 11 godina slabijeg zdravstvenog stanja početi da vakciniše protiv kovida-19, nakon što je državno regulatorno telo za lekove odobrilo upotrebu manje doze vakcina kompanija Fajzer i Bajontek u toj starosnoj grupi.

Deca će dobijati po dve inekcije od 10 mikrograma vakcine Fajzer i Bajontek – trećinu doze za odrasle – u intervalu od osam nedelja između prve i druge doze, saopštio je Zajednički komitet za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI), premnosi Rojters.

„Većina dece uzrasta od 5 do 11 godina ima veoma mali rizik od ozbiljne infekcije korona virusom“, rekao je Vei Šen Lim, predsedavajući JCVI.

Međutim, on je ukazao da neka deca u toj starosnoj grupi imaju osnovna zdravstvena stanja koja ih izlažu većem riziku zbog čega se i savetuje vakcinacija.

Iz JCVI se takođe najavljuju da će dopunske vakcine biti na raspolaganju deci od 16 i 17 godina i starosnoj grupi od 12 do 15 godina sa osetljivim zdravljem, posebno zbog širenja omikron soja korone.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar