U trendu

Britanski naučnici došli do velikog otkrića kod težih kovid bolesnika

Britanski naučnici počinju s testiranjem načina lečenja koji bi, nadaju se, mogao da pomogne u suzbijanju najtežih posledica zaraze kovidom-19 kod bolesnika s teškom kliničkom slikom.

Otkrili su da pacijenti koji boluju od najtežeg oblika kovida-19 imaju izuzetno nizak broj ćelija imunološkog sistema koje se zovu T-ćelije

T-limfociti ili T-ćelije su, uz B-limfocite, ćelije stečene imunosti. Aktiviraju se pri kontaktu sa svojim antigenom, molekulom koja podstiče stvaranje antitela, odnosno imunu reakciju u organizmu i obavljaju širok spektar funkcija koji uključuje ćelijsku imunost i regulaciju imunološkog odgovora organizma.

Sledi evaluacija učinka proteina interleukina 7 

U novom kliničkom ispitivanju procenjivaće se učinak proteina interleukina 7, koji povećava broj T-ćelija i može pomoći u oporavku pacijenta. Sprovode ga, kako prenosi BBC, naučnici s instituta Francis Crick, King’s koledž u Londonu i bolnice Guy’s and St Thomas.

Oni su proučavali krv 60 pacijenata obolelih od kovida-19 i uočili su veliki pad T-ćelija.

Profesor Edrijan Hejdej sa instituta Crick je rekao da su on i kolege bili vrlo iznenađeni kad su videli šta se događa sa ćelijama stečene imunosti. „One nastoje da zaštite organizam, ali čini se da virus deluje tako da ih u tome sprečava jer se njihov broj značajno smanjio“.

„U mikrolitru (0,001 ml) kapljice krvi, zdrava osoba prosečno ima između 2000 i 4000 T-limfocita. Kod pacijenata zaraženih kovidom-19 koje smo testirali, bilo ih je samo između 200 i 1200“, rekao je profesor.

Ovo otkriće moglo bi da bude presudno

Naučnici kažu da bi ovo otkriće moglo otvoriti put razvoju testa za utvrđivanje nivoa T-ćelija u krvi, što bi moglo dati rane indikacije o tome kod kog pacijenta će se razviti teži oblik bolesti.

Rezultati upućuju i na to da bi specifičnim načinom lečenja uspeo da se spreči pad broja ćelija imunološkog sistema.

Manu Šankar-Hari, savetnik na odeljenju za intenzivnu negu bolnice Guy’s and St Thomas’, kaže da oko 70 posto pacijenata primljenih na to odeljenje zbog kovida-19 tamo stigne s između 400 i 800 limfocita po mikrolitri krvi. Čim počnu da se oporavljaju, nivo limfocita počinje da raste, dodaje.

Interleukin 7 već testiran na maloj grupi pacijenata

Interleukin 7 je već testiran na maloj grupi pacijenata sa sepsom i dokazano je da sigurno podiže nivo ovih ćelija, prenosi Index.hr.

U sklopu ovog ispitivanja naučnici će interleukin 7 dati pacijentima s niskim brojem limfocita, koji su na odeljenju intenzivne nege proveli više od tri dana.

„Nadamo se da će se, nakon što se poveća broj tih ćelija, poboljšati opšte stanje pacijenata. Kao lekar na odeljenju intenzivne nege, svakodnevno se brinem o pacijentima vrlo lošega zdravstvenog stanja, zbog čega bi uspešnost ovakvog lečenja bila vrlo ohrabrujuća“, dodao je Šankar-Hari.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar