U trendu

Broj zaraženih korona virusom u Kini porastao na 473

PEKING – U Kini je broj zaraženih novim tipom korona virusa porastao na 473, objavio je danas list „Pipl dejli“.

Kako prenosi Rojters, devet osoba je umrlo.

Kineski zvaničnici su saopštili da novi virus ima sposobnost da se adaptira i mutira, zbog čega je teže držati pod kontrolom epidemiju.

Zaraženi pacijenti identifikovani su u 13 kineskih provincija, izjavio je direktor Nacionalne zdravstvene komisije Li Bin, prenela je državna televizija ČTV.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) održaće danas hitan sastanak povodom novog virusa.

„Već je bilo prenošenja virusa sa čoveka na čoveka i infekcije medicinskih radnika. Dokazano je da se bolest prenosi preko respiratornog trakta i da postoji mogućnost mutacije virusa“, rekao je Li.

Svih devet preminulih pacijenata je iz provincije Hubei gde je i najviše obolelih. Nadležni pozivaju građane da izbegavaju gužve i javna okupljanja.

Strah od epidemije se širi, jer će milioni Kineza ove sedmice putovati na proslavu Nove godine koja se obeležava u subotu.

Slučajevi zaraze ovim virusom identifikovani su i van Kine, u Tajvanu, na Filipinima, Tajlandu, u Japanu, Južnoj Koreji, a potvrđen i prvi slučaj u SAD.

Novi virus pripada grupi virusa koji je uzrokovao SARS, bolest od koje je 2002/2003. godine umrlo 800 ljudi širom sveta, a koja je takođe potekla iz Kine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar