„Broj zaraženih raste, ali mi nećemo prihvatiti vakcine iz Srbije“

Odlazeći ministar zdravlja pri privremenim institucijama u Prištini Armend Zemaj izjavio da Kosovo neće prihvatiti vakcine protiv kovida 19 iz Srbije i Rusije.

Broj zaraženih na Kosovu porastao je za 26 odsto, a Zemaj ističe da je imunizacija jedini spas, ali stav Prištine je da neće prihvatiti vakcine iz Srbije i Rusije, već samo one koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija, prenosi portal Kosovo onlajn.

Na sastanku Odbora za koordinaciju i ocenu situacije sa koronavirusom Zemaj je rekao da je obezbeđivanje vakcine jedini način za sprečavanje pandemije, ali i istakao da će Kosovo prihvatiti samo vakcinu koju je odobrila SZO, a ne iz Rusije i Srbije.

„Vakcina je mogućnost sprečavanja virusa, ali jasno smo rekli da nećemo prihvatiti vakcine iz Srbije iz Rusije. Kosovo će prihvatiti samo vakcine koje je odobrila SZO“, precizirao je Zemaj.

Nadležni na Kosovu apeluju i na poštovanje propisanih antikovid mera.

„Situacija ove nedelje pokazuje da je porast broja slučajeva od 26 odsto. U situaciji u kojoj se nalazimo neophodno je pridržavanje svih mera, uključujući fizičku distancu i ventilaciju prostorija. Gubitak za nas nije opcija i nikada nećemo biti“, rekao je Zemaj.

„Svesni smo pritiska građana u vezi vakcina, posebno građana srpske nacionalnosti. Nećemo prihvatiti vakcine iz Srbije i Rusije uprkos pritisku drugih zemalja u regionu“, rekao je Zemaj.

Istovremeno, on je kazao da je u trenutnoj situaciji neophodno poštovati mere i da će to pomoći u eliminaciji kovida dok ne stignu vakcine.

(KOSOVO ONLINE)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.