U trendu

Broj žrtava korone u SAD već blizu crnom bilansu rata u Vijetnamu

U SAD je, prema najnovijim podacima, više od milion ljudi zaraženo korona virusom, a broj mrtvih, 56.387, približava se broju od 58.000 žrtava koje je ta zemlja imala u Vijetnamskom ratu.

Predsednik SAD Donald Tramp ipak nagoveštava da bi mnoge savezne države mogle da ponovo da se „otvore“ do 1. maja i, zajedno sa guvernerima, daje smernice za ponovno pokretanje ekonomije.

Savezne države poput Džordžije, Teksasa, Mičigena, Havajia i Aljaske već su počele da se ponovo otvaraju.

Njujork, žarište pandemije u SAD, najavljuje da neće ukinuti restrikcije ove nedelje, uprkos padu broja hospitalizovanih i preminulih.

Gradonačelnik Endrju Kuomo rekao je da će prva faza ponovnog otvaranja u toj državi početi 15. maja, ali samo u mestima u kojima već 14 dana pada broj hospitalizovanih slučajeva.

Rusija je danas po broju zaraženih pretekla Kinu i postala deveta država koja je najviše pogođena pandemijom.

Kina, u kojoj se virus prvi put pojavio u decembru prošle godine, priprema se za drugi talas epidemije.

Što se tiče Evrope, Italija, Španija, Francuska i Velika Britanija broje više od 20.000 preminulih.

Španija ima 229.422 zaraženih i 23.521 zrztvu, Italija 199.414 zaraženih i 26.977 žrtava, Francuska 165.842 zaraženih i 23.293 žrtve, Nemačka 158.213 zaraženih i 6.043 žrtve, a Velika Britanija 157.149 zaraženih i 21.092 žrtve.

U Italiji je danas prijavljeno najmanje novih slučajeva korona virusa u jednom danu od 10. marta, kada su na snagu stupile stroge mere karantina – 1.739 slučajeva.

I bolnice u Belgiji, koja, prema podacima Univerziteta Džon Hopkins, ima najveću stopu smrtnosti u svetu od 15,4 odsto, beleže najmanji broj pacijenata obolelih od korona virusa otkako su uvedene mere karantina, pre skoro sedam nedelja.

Izvan Zapadne Evrope i SAD, najviše zaraženih ima Turska, 112.261 i 2.900 žrtava.

U prvih deset zemalja po broju zaraženih su i Iran sa 91.472 obolelih i 5.806 žrtve, Rusija sa 87.147 zaraženih i 794 žrtve i Kina sa 82.830 zaraženih i 4.633 žrtve.

Novozelandska premijerka Jasinda Ardern objavila je danas da je uspešno zaustavljeno širenje virusa Kovid-19 u njenoj zemlji, odnosno da je virus „trenutno eliminisan“.

Mnoge države najavljuju ili već sprovode ublažavanje restriktivnih mera.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus, međutim, upozorava da je pandemija daleko od kraja i ističe da je duboko zabrinut zbog njenog uticaja na uobičajene zdravstvene usluge, posebno kada je reč o deci.

SAD: Hiljadu mrtvih za pet dana u Masačusetsu

Pandemija korona virusa ne smiruje se u američkoj saveznoj državi Masačusets, gde je za samo pet dana zabeleženo 1.000 novih smrtnih slučajeva.

Kako navodi AP, do sada su u Masačusetsu registrovana 3.003 smrti povezane sa korona virusom, ali strahuje se da je ta brojka znatno veća.

Guverner Masačusetsa Čarli Bejker izjavio je da se ta država i dalje nalazi u teškoj borbi sa pandemijom.

Masačusets je treća američka država po broju obolelih od korona virusa, odmah iza Njujorka i Nju Džersija, dodaje Asošijejted pres.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar