Bugari plivali za časni krst uprkos merama

SOFIJA – Hiljade pravoslavnih hrišćana u Bugarskoj u sredu su ignorisale upozorenja zdravstvenih vlasti da se uzdrže od masovnih okupljanja zbog pandemije korona virusa i držali se svojih vekovnih tradicija na Bogojavljanje, javlja AP.

Mladići su zaronili u ledene vode reka i jezera širom Bugarske da bi izronili raspeća koja su sveštenici bacali na ceremonije u znak sećanja na krštenje Isusa Hrista.

Legenda kaže da će se osoba koja preuzme drveni krst osloboditi zlih duhova i biće zdrava tokom cele godine. Nakon što se izvadi krst, sveštenik poprska vernike svetom vodicom sa bosiljkom.

U malom planinskom gradu Kaloferu u centralnoj Bugarskoj, desetine muškaraca obučenih u tradicionalne bele vezene košulje uskočilo su u hladnu reku Tundžu mašući nacionalnim zastavama i pevajući narodne pesme. Pre toga izveli su takozvani “muški ples”, prenosi AP.

Gradonačelnik Kalofera, koji obično predvodi ples, ove godine nije ušao u reku dajući primer da se moraju poštovati propisi zbog korona virusa.

Nekoliko lokalnih policajaca pokušalo je da spreči ljude da uđu u reku, preteći im novčanim kaznama, ali njihovi pozivi su ignorisani.

Bogojavljenje označava kraj 12. dana od Božića, i danas ga obeležavaju pravoslavne hrišćanske crkve u Grčkoj, Bugarskoj i Rumuniji, a pravoslavne crkve u Rusiji, Ukrajini i Srbiji slede julijanski kalendar, prema kojem se Bogojavljenje slavi 19. januara.

Neke zapadnohrišćanske crkve proslavljaju verski praznik Bogojavljenje kao Dan tri kralja, odnosno poklonjenje tri mudraca bebi Isusu, koji zaključuje božićne praznike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.