U trendu

Bugarska neće davati vakcinu AstraZeneke ženama mlađim od 60

SOFIJA – Bugarska je suspendovala upotrebu vakcine protiv kovid-19 AstraZeneke za ženske osobe mlađe od 60 godina koje imaju povećan rizik od tromboze, izjavio je danas odlazeći ministar zdravlja Kostadin Angelov.

„Vakcina AstraZeneke neće se davati ženama mlađim od 60 godina koje imaju povećan rizik od tromboze ili dijagnozu trombocitopenije“, rekao je Angelov novinarima, preneo je Rojters.

On je naveo da ljudi koji su već dobili prvu dozu AstraZeneke i nisu imali nikakve negativne efekte, treba da dobiju drugu dozu iste vakcine.

Oni koji ne žele da dobiju drugu dozu AstraZenekine vakcinhe mogu da se odluče za vakcinu Fajzer-BioNTeka za 84 dana nakon prve vakcine, objasnio je Angelov.

Oko 638.400 Bugara je dobilo prvu dozu vakcine protiv korona virusa, od kojih je trećina imunizovana vakcinom AstraZeneke.

Ova zemlja sa sedam miliona stanovnika očekuje da će dobiti više od 5,5 miliona doza vakcine do kraja juna, uključujući 3,5 miliona Fajzer-BioNTeka, što će joj omogućiti da dostigne kolektivni imunitet do kraja jula, kazao je Angelov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.