U trendu

Bugarska: Restorani i barovi zatvoreni od 22 sata

SOFIJA – Restorani i barovi u Bugarskoj moraće da se zatvore u 22 sata od 7. septembra, dok će se sportska takmičenja u dvoranama održavati bez gledalaca, izjavio je danas bugarski ministar zdravlja Stojčo Kacarov.

„Nema mesta panici. Situacija je ozbiljna, ali ne izmiče kontroli. Nizak procenat vakcinacije nas primorava da se uvedu ove mere“, rekao je ministar novinarima, a prenosi agencija Rojters.

On je još jednom apelovao na građane da se vakcinišu.

U skladu sa novim ograničenjima, koja će biti na snazi do kraja oktobra, muzički festivali biće zabranjeni, dok će bioskopi i pozorišta morati da rade sa 50 odsto kapaciteta.

Učenicima će biti dozvoljeno da pohađaju nastavu kada školska godina počne 15. septembra, rekao je Kacarov, ali je upozorio da će, ako broj novozaraženih nastavi da raste, možda morati da pređu na onlajn nastavu.

Bugarska, zemlja sa najnižom stopom vakcinacije protiv korona virusa u Evropskoj uniji, poslednjih nedelja beleži nagli skok infekcija prouzrokovanih visoko zaraznim delta sojem.

U Bugarskoj, sa sedam miliona stanovnika, samo danas je registrovano 1.745 novih slučajeva korona virusa, čime se ukupan broj aktivnih infekcija popeo na 32.192.

Otprilike 18.950 ljudi umrlo je od početka pandemije, a još 54 osobe preminule su danas u Bugarskoj, koja ima najveću stopu smrtnosti u Evropskoj uniji, prema podacima sa veb sajta „Our World in Data“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.