Bugarska zatvara škole, vrtiće, restorane, tržne centre. . .

SOFIJA – Bugarska će zatvoriti škole,
restorane i tržne centre na 10 dana od 22. marta, u sklopu borbe protiv skoka zaraze kovidom-19 koja je popunila naše bolnice, izjavio je danas bugarski ministar zdravlja.

Bugarska, koja treba da održi parlamentarne izbore 4. aprila, prijavila je danas 4.201 novih slučajeva, sa 7.804 ljudi u bolnicama, uključujući 609 na intenzivnoj nezi, prenosi agencija Rojters.

U protekla 24 sata je bilo 136 smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom-19.

„Stopa zaražavanja u zemlji je u proseku 483 na 100.000 stanovnika, što Bugarsku stavlja na deveto mesto u Evropskoj uniji“, izjavio je danas glavni bugarski zdravstveni inspektor Angel Kunčev, a prenosi bugarska agencija BTA.

„Bugarska nije izuzetak u ovoj situaciji. Talas britanskog soja korona virusa proširio se na čitav kontinent i sada Centralna Evropa i Balkan imaju najveće stope zaraze“, rekao je Kunčev.

Ugostiteljski objekti biće zatvoreni za posetioce i nudiće samo kućnu dostavu. To se odnosi i na restorane u hotelima u kojima će gosti morati da jedu u svojim sobama.

Nastava u školama je obustavljena, zatvoriće se i vrtići i jaslice. Zatvoriće se i kladionice i svi komercijalni lokali površine veće od 300 kvadratnih metara, osim prehrambenih prodavnica. Tržni centri će takođe biti zatvoreni, a moći će da ostanu otvorene samo apoteke, optičarske radnje, hemijsko čišćenje, banke i telekomunikacioni operateri.

Kongresi, konferencije, seminari, izložbe i drugi javni događaji su zabranjeni. Teretane i bazeni zatvoriće se zajedno sa bioskopima i muzejima. Proslave, venčanja i krštenja dozvoljeni su uz prisustvo do petnaest ljudi.

Do sada je Bugarska, sa sedam miliona ljudi, prijavila ukupno 291.769 slučajeva korona virusa i 11.715 smrtnih slučajeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.