U trendu

Buknulo novo žarište: 11 gradova u Srbiji proglasilo vanrednu situaciju

U Srbiji je vanredna situacija proglašena u ukupno 11 gradova i opština zbog širenja virusa korona.

Vanredna situacija danas je proglašena u Požegi.

U tom gradu doneto je osam mera koje će ubuduće morati da se poštuju kako bi se sprečilo širenje virusa.

Prva od mera je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru (u trgovinskim i drugim objektima, javnim i drugim ustanovama) i na zelenoj pijaci, prenose „Novosti“.

Zatim, u ugostiteljskim i sličnim objektima ne mogu da se organizuju muzičke, zabavne i druge manifestacije, proslave i porodična okupljanja.

Ograničeno je radno vreme ugostiteljskih objekata tako da ono može da počne najranije u 7 časova, a završi se najkasnije do 20 sati.

Ograničen broj osoba u trgovinskim objektima

Takođe, ograničava se broj osoba u trgovinskim i objektima u kojima se pružaju usluge, uključujući i ugostiteljske, na broj kojim se obezbeđuje fizička distanca od najmanje 2 metra.

Obavezno je poštovanje preporuka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ koje se odnose na predškolske ustanove, škole, fakultete, studentske domove, ponašanje u parkovima, dečjim i sportskim igralištima, izletištima i tokom vežbanja na otvorenom, sport, javni prevoz, ugostiteljske objekte, biblioteke, muzeje, galerije, teretane i fitnes klubove, frizerske salone, kozmetičke salone, pedikir i manikir, masažu i tetovažu, pružanje uslužnih delatnosti u kući ili stanu i drugo, kao i preporuke drugih državnih organa u vezi sa postupanjem u toku epidemije korona virusa.

Mere se odnose i na ponašanje u javnom prevozu gde je obavezno nošenje zaštitnih maski, a moraju da se preduzimaju i mere za zaštitu zaposlenih.

Među merama je i pojačano pranje i dezinfekcija javnih prostora.

Prethodnih dana vanredna situacija proglašena je u Kraljevu, Beogradu, Šapcu, Čačku, Arilju, Novom Pazaru, Kragujevcu, Vranju, Tutinu i Ivanjici.

U Novom Pazaru podignuta i poljska bolnica sa 110 kreveta.

(N1, „Novosti“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.