U trendu

Burne reakcije posle ironične kampanje nemačkih glumaca

BERLIN – Akcija nemačkih glumaca u kojoj na ironičan način komentarišu vladine korona mere, izazvala je burne reakcije u javnosti, među kolegama i kod političara u Nemačkoj.

Kampanja „allesdićtmaćen“ (#zatvorimosve) u kojoj nemački glumci u 50 kratkih videa na ironično-satiričan način komentarišu trenutne mere za suzbijanje širenja korona virusa je pre dva dana javno objavljena, piše Dojče vele (DW).

Poznati nemački glumci koji su učestvovali u kampanji su između ostalih i Jan Jozef Lifers, Ulrih Tukur, Folker Bruh, Ulrike Folkerts, Riči Miler i Hajke Makač.

Najveći pažnju je privukao video Jana Jozefa Lifersa u kojem on kritikuje medije, kao i to što su merodavni u pandemiji koja nas sve pogađa – samo mali broj stručnjaka, dok se drugi isključuju iz javne rasprave.

Taj video je do subote ujutro na Jutjubu pogledalo više od 1,2 miliona ljudi – više od 45 hiljada je dalo do znanja da im se dopada, dok je šest hiljada kliknulo na „ne sviđa mi se“.

Na kraju svog videa on ironično kaže:“Ostanite zdravi. Budite očajni, ali nemojte da sumnjate u to što vam govore. Podržavajte korona politiku Vlade“.

Poslednja rečenica se čuje u skoro svakom videu.

Pojedini desničarski pokreti su pohvalili kampanju, zbog čega su se mnogi glumci iz nje povukli, navodi DW.

Samo dan nakon što su video snimci objavljena na Jutjubu, piše DW, nekoliko glumaca se osetilo prinuđenim da se distancira od kampanje, zbog čega su izbrisali svoje video snimke.

Suočen sa kritikom, Lifers je branio akciju na Tviteru.

„Kampanja „kritikuje odluke moje vlade o SarsCoV2 i Covid19“, napisao je i dodao da njegov video treba shvatiti kao „ironičan komentar“.

U intervjuu za Ve-De-Er (WDR), glumac je priznao da kampanja očigledno nije uspela „kad morate toliko da objašnjavate“.

On je dodao i da nije bila namenjena zavaravanju građana Nemačke, već da su želeli da privuku pažnju.

Savezna Vlada nije dala svoju ocenu kampanje, već je istakla da sloboda mišljenja važi i u ovom slučaju, da su primili k znanju ovu akciju, ali da je njihov stav dobro poznat a to je da se radi na tome da Nemačka brzo prevaziđe pandemiju i da se odluke Vlade zasnivaju na tome.

Nemački javni servis ARD javio je da umetnici koji učestvuju u kampanji „govore u svoje ime na svojoj platformi i da svako ima pravo da izrazi svoje mišljenje“.

Mnogi od onih koji su uključeni u kampanju često se mogu videti u ARD produkcijama, navodi Dojče vele.

Ministar zdravlja Jens Špan (CDU) je inicijatorima kampanje ponudio razgovor.

„Činjenica da postoje kritike i pitanja o merama i njihovoj pozadini nije samo normalna, već smatram da je to poželjno u slobodnoj demokratiji“, rekao je Špan.

Državna ministrarka za kulturu Monika Griters (CDU) rekla je da razume potrebe kreativaca, ali da je očekivala „znatno veću empatiju za one koji su pogođeni korona virusom ili koji rade teške poslove u zdravstvenom sistemu“.

Glumci su kampanjom hteli da skrenu pažnju na ljude koji su se zbog mera protiv korone suočili s problemima, naveo je glumac Riči Miler.

Između ostalog, pomenuo je ugostitelje, umetnike i vlasnike malih trgovina.

Koleginica Ulrike Folkerts je svoje učešće u akciji nazvala greškom jer video snimci mogu biti pogrešno shvaćeni.

„Pogrešila sam, bila sam dovoljno naivna da verujem da mogu započeti koristan razgovor sa svojim kolegama. Dogodilo se upravo suprotno“, rekla je Folkerst.

Ona je mere protiv korona virusa opisala kao „apsolutno ispravne“.

I Meret Beker je povukla svoj video.

Umetnost mora biti u stanju da postavlja pitanja, napisala je na Instagramu, dodajući da je „ova akcija izazvala suprotno“.

Beker je naglasila da nosi masku, drži distancu i testira se kada dolazi u kontakt s drugim ljudima.

Poslednje što je želela je da akcija postane instrument desnice, navodi Beker.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.