U trendu

Čak 73 odsto SVIH dezinformacija o vakcinaciji plasira samo 12 osoba

Dezinformacije o vakcinaciji još uvek žestoko kruže internetom, usprkos trudu velikih tehnoloških internet kompanija koje nastoje da ih uklone pre nego što se rašire među velikim brojem korisnika. Verovatno ste svi naleteli na takve stvari ili grupe koje ih objavljuju, ali niste znali krajnje izvore odakle se plasiraju.

Zajedničko istraživanje neprofitnih organizacija Center for Countering Digital Hate (CCDH) i Anti-Vax Watch, otkrilo je zanimljiv podatak da čak 73 osto dezinformacija o vakcinama na Facebooku i 17 odsto na Twitteru dolazi od samo 12 osoba. Samo 12!

Bez obzira na tako mali broj tih „izvora“ koji su zaslužni za širenje dezinformacija i neutemeljenih glasina iz nekog svog uverenja ili razloga, činjenica je da oni uspešno preživljavaju sve pokušaje trajnog „banovanja“ od strane administratora društvenih platformi.

Izveštaj ukazuje na ogromne brojke uklonjenih tvitova ili blokiranih profila, ali stvarnost je takva da dezinformacije i dalje kolaju internetom.

Izvršni direktori Twittera, Facebooka i Google-a uskoro će svedočiti pred američkim Kongresom u vezi širenja dezinformacija preko svojih platformi, ali teško je za očekivati da će se time postići nešto značajno po pitanju eliminacije onih koji smišljaju i distribuiraju većinu dezinformacija o cepljenju, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.