U trendu

Capak: Treći talas epidemije u Hrvatskoj je završen

ZAGREB – Treći talas epidemije korona virusa u Hrvatskoj je završen, izjavio je danas direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

„Kriva se prelomila, broj novoobolelih nam pada. Očekujemo da će kroz nekoliko dana pasti i broj hospitalizovanih i preminulih“, rekao je Capak, koga su potom novinari pitali znači li to da je epidemija gotova.

„Nije gotova epidemija, nego je završen treći talas koji još na svom repu može imati nekih varijacija s brojem novoobolelih“, rekao je Capak, preneo je hrvatski portal Index.hr.

Capak je to izjavio u Virovitici, gde se pojavio na otvaranju prvog drajv-in punkta za vakcinaciju.

„Po prvi put u Hrvatskoj imamo priliku da vidimo ovaj drajv-in način. Ljudima je puno lakše i ugodnije da čekaju, nadamo se da će i drugi u Hrvatskoj upotrebiti ovakve inovativne načine“, rekao je Capak.

On je dodao da je za danas pozvano 500 ljudi na vakcinaciju, a da će ih narednih dana biti i više.

Capak je rekao da u Hrvatskoj imaju rok da do kraja juna potroše dva miliona doza i da će do tada vakcinisati oko 55 odsto stanovništva.

Najavio je i pojačanu vakcinaciju u svim hrvatskim županijama.

„Vakcina AstraZeneke je dobra vakcina, u vrlo retkim slučajevima se dogadaju tromboembolijski dogadaji i apsolutno je ogromna prednost vakcinisati se“, poručio je Capak.

On je kazao da svi oni koji imaju dovoljno vakcina treba da vakcinišu svakog dana tokom sedmice.

„Na dopisu jasno piše da treba vršiti vakcinaciju sedam dana nedeljno. Ako neko potroši vakcine u petak, onda neće raditi u subotu i nedelju“, kazao je Capak.

On je pojasnio i da osobe koje su prebolele kovid unazad šest meseci treba da prime samo jednu dozu vakcine jer su, kako je rekao, studije pokazale da druga doza nema učinka.

Capak je dodao da je polovina zemalja Evropske unije već donela takvu odluku, a polovina razmišlja o tome.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.