Cene nafte ostaće niske čak i ako OPEK još sreže proizvodnju

NJUJORK – Čak i ako Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) smanji proizvodnju za dodatnih 600.000 barela dnevno, cene nafte bi mogle da ostanu slabe do aprila, procenjuje viši analitičar kompanije S&P Global Plats, Kang Vu.

Razlog za to leži u činjenici da zalihe rastu jer je smanjena tražnja za naftom zbog epidemije koronavirusa, izjavio je Kang, šef sektora za analitiku S&P Globala u Aziji, za američku televiziju CNBC.

Cene nafte su pod pritiskom zbog virusa koji izazvao višenedeljno zatvaranje kineskih kompanija i prinudio avio-prevoznike širom sveta na obustavu i otkazivanje letova.

Zbog jačanja ekonomskog uticaja koronavirusa, OPEK je smanjio izglede svetske tražnje za naftom u svetu, pri čemu je za Kinu, iz koje je krenula epidemija, srezao prognozu o potražnji u prvoj polovini ove godine za 0,2 miliona barela dnevno.

OPEK-ov Zajednicki tehnički komitet je na trodnevnom sastanku početkom februara preporučio smanjenje pumpanja nafte za još 600.000 barela dnevno, a S&P Global Plats očekuje upravo takvu odluku na sastanku naftnog karetala 5. i 6. marta.

Kang, međutim, napominje da će aktuleni rast zaliha nafte možda u aprilu biti apsorbovan na tržištu, što, kaže, znači da bi cene mogle da ostanu slabe u naredna dva meseca, pre nego što krenu naviše tokom leta.

Cena fjučersa severnomorske nafte „brent“ pala je danas na popodnevnom trgovanju u Aziji za 1,16 odsto na 52,81 dolara po barelu, dok je cena američke „lake“ nafte WTI potonula za 1,33 procenta na 48,08 dolara za barel.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.