U trendu

Čerkez: FBiH preti zaključavanje, situacija izuzetno loša

SARAJEVO – Federaciji BiH preti zaključavanje zbog epidemiološke situacije koja je „izuzetno loša“, upozorio je pomoćnik ministra zdravlja Goran Čerkez.

“Izuzetno je loša epidemiološka situacija i nadam se da neće otići u smeru jednog lošeg scenarija kakav smo imali na početku korone u nekim evropskim zemljama”, rekao je Čerkez gostujući u Dnevniku D FTV-a.

Upozorio je i da su bolnički kapaciteti već popunjeni, a da se mnogi novi slučajevi zaraze tek očekuju za dve do tri sedmice.

„Ako nastavimo ovako i ako ne presečemo sa vrlo restriktivnim merama preti nam zaključavanje“, rekao je Čerkez.

Čerkez je rekao da epidemiološka situacija nije ista u svim kantonima.

Naveo je, međutim, d aje u poslednjih sedam dana od korona virusa obolelo više od 2.000 ljudi, kao i da je incidenca veoma visoka – 460.

Ključna je popunjenost boličkih kapaciteta, kazao je Čerkez i istakao da zdravstveni sistem u FBiH nije nikad bio u težoj situaciji, posebno zbog toga što je, kako je rekao, među zaraženima i veliki broj zdravstvenih radnika.

Upitan da li bi moglo da dođe do potpunog zaključavanja FBiH, Čerkez je rekao da vlada treba da se izjasni u vezi ekonomskih mera, a da je struka vrlo blizu takve potrebe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.