Češka: Lekari protiv ublažavanja mera, bolnice skoro pune

PRAG – Šef češke lekarske komore Milan Kubek oštro se usprotivio vladinim planovima za ublažavanje pojedinih mera, uvedenih u cilju suzbijanja širenja korona virusa.

Češki radio prenosi da je Kubek rekao da se epidemija ubrzava i da ide ka granici kapaciteta zdravstvenog sistema zemlje, prenosi Gardijan.

Ministar industrije i trgovine Karel Havliček predložio je da od ponedeljka budu otvorene prodavnice i tržni centri, ali pod strogim uslovima.

Međutim, lekari kažu da su bolnice blizu granice kapaciteta kada je reč o prijemu kovid pacijenata i mestima na intenzivnoj nezi.

Zvanični podaci govore da se u Češkoj 1.227 hospitalizovanih pacijenata nalazi u ozbiljnom stanju i da su kapaciteti države da se bore sa ovakvim slučajevima „sve manji“, preneo je Rojters.

Danas je u Českoj bilo slobodno 14 odsto kapaciteta na odeljenjima intenzivne nege, uključujući 154 kreveta namenjena kovid pacijentima.

Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, Česka, sa 10,7 miliona stanovnika, ima najviše obolelih od kovida po glavi stanovnika u prethodne dve nedelje, uz Portugaliju.

U sredu je ministar zdravlja Jan Blatni rekao da će bolnice širom zemlje za dve ili tri nedelje biti preplavljene kovid pacijentima, što će zemlju primorati da potraži pomoć u inostranstvu, a bolnice da odaberu koji pacijenti će biti lečeni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.