Češki premijer u Madjarskoj razgovara o ruskim i kineskim vakcinama

Češka bi mogla da bude druga zemlja Evropske unije koja traži antikovid vakcine van zajedničkog programa nabavke, posle posete premijera Andreja Babiša Madjarskoj, gde razgovara sa madjarskim vlastima o njihovom iskustvu sa ruskim i kineskim vakcinama.

Babiš se sastao danas da madjarskim premijerom Viktorom Orbanom u Budimpešti gde su razgovarali o madjarskoj nabavci ruske vakcine protiv korona virusa Sputnjik V i kineske vakcine Sinofarm, koje nije odobrilo regulatorno telo EU.

Babiš je rekao ranije danas novinarima da će otputovati u Beograd iduće srede gde će razgovarati sa srpskom vladom o njenom iskustvu sa pandemijom, pošto je Srbija kao i Madjarska odobrila upotrebu vakcina Sinofarm i Sputnjik V.

Na konferenciji za novinare posle sastanka sa Orbanom Babiš je rekao da je dobio detaljne informacije o madjarskim metodama odobrenja i nabavke vakcina van okvira programa nabavke EU.

„Vakcine nisu političko pitanje već pitanje bezbednosti“, rekao je Babiš.

On je dodao da poreklo vakcine ne bi trebalo da utiče na odluku o tome da li da se ona koristi.

„Potrebna nam je sigurna vakcina i to sada. Uradiću sve što mogu da dobijem koliko god je moguće vakcina, ako su bezbedne“, rekao je on.

Orban i Babiš kritikuju sporu nabavku vakcina i kampanju, i nagovestili su da zemlje koje samostalno pokušavaju da sklope sporazume o nabavci dobijaju doze vakcina brže. U januaru je Madjarska postala jedina zemlja u EU koja je vanredno odobrila upotrebu vakcine Sputnjik V a prošle nedelje je odobrila upotrebu vakcine Sinofarma.

Babiš je došao u Budimpeštu sa timom zdravstvenih stručnjaka, medju kojima je i njegov savetnik, bivši ministar zdravlja Roman Primula.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.